Ezelőtt még sosem csináltam pizzát, de mindig ki akartam próbálni. Olyan finom lett,hogy akár egy pizzériát is nyithatnék. 2 szalámis és 2 kukoricás-tejfölös-sonkás pizzát készítettem. Szóval,ha esetleg valaki megkíván egy jó kis házi pizzát,szóljon! ;))
Hozzávalók:
Tésztához: 50 dkg finomliszt, 2.5 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 1 dl víz, 1 kk. cukor, 3 kk. só, 4 ek. olaj, liszt a formázáshoz.
Feltéthez: sűrített paradicsom, fűszerek (só, oregánó, rozmaring, bazsalikom), paprikás szalámi, tejföl, kukorica, sonka, reszelt sajt - én ezeket használtam, természetesen mindenki azt tesz rá, amit szeretne.
Elkészítés: A langyos tejbe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a 3 dl-es bögre pereméig hagyjuk kelni (kb. 8-10 percig). A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet és 5-10 percig állni hagyjuk, hogy tovább keljen. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1.5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Utána kézzel dagasztjuk, míg a tészta el nem válik a tál falától és nem ragad a kezünkre sem. Ha kell, dagasztás közben hozzáadhatunk lisztet, de egyszerre csak keveset. Ezután a tetejét szórjuk meg egy kis liszttel és letakarva hagyjuk a duplájára kelni (kb. 30-40 percig). A tésztát tegyük lisztezett deszkára, gyúrjuk át erősen és tenyerünkkel húzogassuk a kívánt nagyságúra. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a pizzalapokat, de úgy, hogy a szélei kicsit vastagabbak legyenek (én azt csináltam, hogy visszahajtottam). A tésztalapokat vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal/tejföllel, megszórjuk a fűszerekkel, rátesszük a szalámit/sonkát, megszórjuk reszelt sajttal és 220°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése