Hozzávalók:
Tésztához: 500 g liszt,30 g élesztő,1/8-1/4 l langyos tej,80 g vaj,2 tojás,50 g cukor,fél tk. só
Feltéthez: 1.5 kg szilva,50 g cukor,fahéj
Elkészítés: A lisztet egy tálba tesszük és a közepébe egy teknőt mélyítünk. Az élesztőt belemorzsoljuk ebbe a teknőbe és egy kis liszttel és a langyos tejjel összekeverjük. 15 percig lefedve pihentetjük. A vajat megolvasztjuk, a tojásokkal, a cukorral,sóval és a maradék liszttel a tálba öntjük és az egészet alaposan összekeverjük. A tésztát 30 percig pihentetjük. Eközben a szilvát megmossuk,kimagozzuk és hosszában negyedekre vágjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük és elegyengetjük benne a tésztát. A szilvákat szép sorban a tésztára helyezzük,úgy,hogy minden negyed félig elfedje az alatta lévőt. A süteményt 15 percig pihentetjük. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük,a Zwetschgendatschit a középső rácson 20-30 percig sütjük. A cukrot összekeverjük a fahéjjal és a sütőből kivett,még meleg süteményt megszórjuk vele.
Nos, a családunk kedvence volt mindig is, gyerekkoromtól fogva.
VálaszTörlésA neve pedig nem is olyan bonyolult: Zwetschgen szilvát jelent osztrákiasan, a datschi szó felismerhető pl. a magyar tócsni szóban, ami jelen esetben nem kenyérlángos stb. jelent, hanem egyszerűen tésztát, lepényt.
Magyarul tehát szilváslepényt eszünk, de ezen a néven talán még ez is jobban ízlik :)
Attila